Det är lätt att fastna i gamla mönster. Äta samma frukost varje morgon, alltid köpa samma schampo på ICA, ta på sig favoritjeansen varje dag. Det är visserligen bekvämt, men är det kul? Om du inte sett över dina vanor på ett tag är det kanske dags att göra det.

Även om du trivs med dina vanor, är både du och livet i ständig förändring. Kanske utan att du ens tänker på det. Fundera över när du skapade dina livsstilsmönster, var i livet befann du dig då? Om du skulle börja om på nytt, skulle du göra samma val nu? Med tanke på att tiden både går och påverkar oss alla är det knappast troligt.

Små förändringar gör stor skillnad

För dig som med lite eftertanke kommer fram till att det nog är dags att ändra på de gamla inrutade vanorna, är det bra att komma ihåg att även små förändringar kan ge stora resultat. Ta ett steg i taget så märker du snart en fjärilseffekt i livet. Att gå från Barnängens neutrala produkter till exempelvis en Calvin Klein deo kan få oanade konsekvenser. Någon som aldrig förut sett åt ditt håll kanske vänder sig om i kön till kassan på ICA?

Gå igenom dina rutiner och pröva att förändra dem en i taget. Ge det sedan lite tid innan du utvärderar, minst ett par månader. Att etablera nya vanor tar enligt uppgift [66 dagar:https://metromode.se/halsa/sa-lang-tid-tar-det-att-skapa-en-ny-vana/ ] för att kropp och själ verkligen ska landa i det nya.

Fjärilseffekten

Det sägs att inre utveckling skapar yttre förändring, men även det motsatta är sant. Att ändra på yttre faktorer som skönhetsrutiner, kläder, resväg till arbetet och liknande saker kommer i förlängningen även förändra saker inuti dig själv. Nya intryck kommer ge dig nya impulser att reagera på, vilket öppnar upp för nya möjliga handlingar och utfall.

Den tidigare nämnda ”fjärilseffekten” är nämligen inte bara ett vackert ord utan även ett vetenskapligt begrepp inom kaosforskning. Teorin är att även marginell påverkan i en del av ett system kan föra med sig stora effekter i en annan, helt oväntad, del av systemet. Sett med de ögonen är det dags att sluta avfärda detaljer i vardagen som ”oviktiga”, utan se dem som spännande moment med osäker utgång. Helt klart ett sätt att få livet att kännas lite mer, även när du ”bara” tar på dig deodorant på morgonen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *