Julen handlar i mångt och mycket om förväntningar. Tyvärr är det så att verkligheten oftast inte motsvarar förväntningarna. För att verkligheten och förväntningarna ska kunna närma sig varandra kan det vara en bra idé att prata om julen med dem du ska fira tillsammans med. Att exempelvis hoppa över att ge julklappar till alla vuxna kan vara en bra idé och istället göra en gemensam aktivitet. Att spela julklappsspelet är ofta uppskattat och ett roligt inslag på julafton. Det finns många bra julklappar som passar till alla oavsett ålder. Genom att spela julklappsspelet slipper du och alla andra julstressen på stan för att hitta rätt julklapp till rätt person. Dessutom behöver du inte känna någon ekonomisk stress över att du ska köpa dyra och fina julklappar.

Spelregler för julklappsspelet

Julklappsspelet har blivit en riktig klassiker som många spelar. Det enda som behövs till spelet är två tärningar och julklappar som varje deltagare köper. En julklapp per deltagare och ni bestämmer tillsammans vad julklappen max får kosta. När spelet börjar läggs alla julklappar i en hög. Att kasta tärningen om vem som börjar kan vara en bra idé. Om en person slår en etta eller en sexa får hen välja ett paket från högen. Om det blir någon annan siffra går turen vidare till nästa person. När alla julklapparna är tagna öppnas de. En variant på spelet är att efter att julklapparna är öppnade sätta ett tidtagarur på några minuter och låta spelet fortsätta på samma sätt men att det nu är möjligt att ta en julklapp från en annan person. När tidtagaruret ringer behåller alla den julklappen de har just då. Tidtagaruret ska vara dolt från alla spelare.

Skruva ner förväntningarna inför julen

För att hjälpa den god julstämningen på traven utan att känna stress och press är en viktig del att inte förvänta sig en perfekt jul. Det är gott nog med att det blir en tillräckligt bra jul. När du och alla andra tar ner förväntningarna på julen brukar det ofta bli bra. Att försöka att inte jämföra dig med andra är också en bra grej för att känna dig mer tillfreds med hur det än blir. Titta inte på vad andra gör utan se till dig själv och se vilka förväntningar som är rimliga att ha. Om det finns barn med i bilden är det väldigt bra att prata även med dem. De kanske har skrivit en lång och gedigen önskelista och vill ha allt. Att berätta att de förmodligen inte kommer att få allt är bra, det kan ta ner deras förväntningar och minska risken för att de ska bli besvikna. Om du har mycket att göra inför julen kan det vara en bra idé att sätta dig ner och skriva ner allt och sedan prioritera. Välj att fokusera på det som är viktigast. Om ni är flera som ska fira jul tillsammans är det bra att delegera uppgifter så att alla bidrar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *