Smart teknikSmart teknik

HälsaHälsa

Från arbetslöshet till fast anställning

Det är jobbigt att vara arbetslös. Arbetslöshet påverkar både ekonomi och hur vi mår. Om du är arbetslös är det viktigt att du åter kommer in på arbetsmarknaden.

Arbetslös

Det är många svenskar som råkar ut för arbetslöshet under en kortare eller längre period i sitt liv. De flesta får ett nytt jobb inom ett halvår, många mycket tidigare, men vissa råkar ut för långtidsarbetslöshet. Det tär på både ekonomin och psyket. Även på det sociala livet. Det är jobbigt att inte ha ett jobb. Att jobba handla om mer än att bara tjäna pengar, det ger arbetsgemenskap, en mening i vardagen och en känsla av att höra till. Är du arbetslös finns det ändå mycket du kan göra för att komma tillbaka till arbetsmarknaden.

Ta ett kliv

Om du har varit arbetslös ett längre tag är det absolut viktigaste att du bara tar dig ur själva arbetslösheten. Inte så mycket vad du gör. Troligtvis har du gått på kurs hos Arbetsförmedlingen och även fått göra någon slags praktik. Men det är sällan sådana åtgärder leder till jobb. Du behöver ta tag i din egen situation. En första väg ut ur arbetslöshet är studier. Det spelar ingen roll var i landet du bor så kan du studera på distans. Genom att börja studera får du något att göra på dagarna, du känner att du kommer in i en rytm och har även någonting att berätta för andra.

Jobba extra

Det är många som söker jobb på Platsbanken för att få en fast anställning. Att söka jobb på internet utifrån tanken att du ska få ett roligt jobb med en trygg anställning är till viss del att göra dig själv en otjänst. Naturligtvis finns det sådana jobb, många jobb, men att söka jobb via nätet är bara ett sätt att få dem. Det kniviga är också att personer som redan har ett jobb ofta har lättare att få ett nytt jobb. Då är det smartare att du börjar söka upp företagare för att jobba extra. Du kan också jobba extra inom kommun och skola. Att jobba extra är ofta ett bra sätt att i slutändan faktiskt kunna få ett fast arbete. En arbetsgivare vill få lära känna dig, försäkra sig om att du platsar på arbetsplatsen. Genom att jobba extra får du en möjlighet att tjäna mer pengar, visa vem du är och även få fler referenser på ditt CV.

Fast anställning

Hur får man då en fast anställning? Du ska fortsätta att söka jobb, men lägga mer tid på att jobba extra. Många arbetsgivare föredrar att anställa folk som de känner eller har fått rekommendationer om. Du jobbar extra i kassan på ICA, men det finns ingen möjlighet för dig att få fast anställning där. Men butiksägaren hör att de behöver någon på hotellet i receptionen – och rekommendera dig. Du måste ut på arbetsmarknaden för att verkligen kunna få ett arbete

Starta eget företag

Att driva företag är roligt och kreativt. Det är en möjlighet för dig som vill göra något nytt i livet.

Att driva ett företag

Om du inte kommer från en företagarfamilj kan tanken på att driva eget företag kännas väldigt stort. I Sverige finns faktiskt hela 1,2 miljoner företag, så att vara företagare är inget ovanligt. Den vanligaste företagsformen är enskild firma, som skattemässigt och juridiskt utgår från ditt personnummer. Det är enkelt att starta eget företag i Sverige, vilket också är orsaken till att så många svenskar också har eget företag. De flesta företagare arbetar inte heltid med sitt företag, utan har det på sin fritid. Äger du skog- eller lantbruk måste du ha en enskild firma till exempel. Förutom enskild firma, som bara kräver F-skattsedel från Skatteverket, så kan du också driva aktiebolag. När du startar ditt företag räcker det ofta att du börjar med enskild firma, så kan du enkelt börja sälja varor och tjänster.

Börja i liten skala

Du vill alltså starta ett eget företag för att kunna leva på det. Ett smart sätt för att lyckas är att du börjar i liten skala. Istället för att du försöker förverkliga hela din stora företagsidé på en gång, så börjar du i det lilla. På din fritid efter jobbet. Det är många som har byggt upp eget företag på det viset. Genom att bygga upp det allteftersom minimerar du också risken för konkurs. Du behöver heller inte ta så stora lån, om du ens behöver ta några lån alls. Återinvestera all vinst i företaget, så kan du bygga upp ett företag utan att ta några lån alls. Såvida ditt företag inte kräver stora maskiner och byggnader för att kunna utvecklas.

Marknadsföring

Att starta själva företaget är ofta lättare än att få kunder. Redan när du har kommit på din företagsidé kan det vara smart att du köper företagsnamnet som du vill använda som domänadress. Du bör också skapa en marknadsföringsplan. Börja marknadsföra företaget så snart du kan, då det tar tid att bygga upp ett varumärke. Använd sociala medier, annonsering, nyhetsbrev, en blogg och YouTube. Att samarbeta med andra företagare är också en smart strategi för att både marknadsföra företaget och för att få verksamheten att växa. Det kan vara klokt att gå workshops i både marknadsföring och att driva företag. Då blir du både inspirerad och får mycket kunskap.

Måste man utbilda sig?

Du är klar med gymnasiet och undrar vad du ska göra med ditt liv. Eller så gick du ur gymnasiet för flera år sedan och har jobbat sedan dess. Men du har ingen universitetsutbildning. Måste man utbilda sig?

Utbildning

Om du har gått en praktisk linje på gymnasiet så har du faktiskt utbildat dig. Utbildning sker inte bara på universitet och högskolor, utan man kan utbilda sig på alla möjliga slags skolor. Det viktigaste är att du går en utbildning som ger dig ett jobb som du verkligen vill arbeta med. Men i dagens samhälle kan det vara svårt att få jobb med bara gymnasieutbildning, i alla fall om du vill jobba med ett särskilt yrke. För att jobba som sjuksköterska, ingenjör eller läkare, måste du utbilda dig på högskolan. Det finns också jobb som bara kräver en kortare utbildning och som ger ett välbetalt jobb.

Finns det andra vägar än högskoleutbildning?

Vi är alla olika som personer. Vissa älskar att gå i skolan, medan andra tycker det är tråkigt. De vill hellre jobba. Vad finns det för andra vägar än just högskoleutbildning? Kan man bli framgångsrik och tjäna pengar utan högskoleutbildning? Svaret är ja. Personer som har gått en praktisk utbildning på gymnasiet och som är skickliga företagare kan bli mycket framgångsrika. Även om du inte gick ett praktiskt gymnasieprogram kan du ändå bli riktigt framgångsrik utan högskoleutbildning.

Eget företag

För att få ett jobb som ger högre lön behöver du ofta ha en särskild utbildning. Däremot krävs det ingen utbildning för att starta eget företag. Att driva eget företag är öppet för alla och det är ett smart sätt för dig som är kreativ, driven och som vill göra något av ditt liv, men som samtidigt inte vill sätta dig på skolbänken igen. Du bör dock gå olika kurser och lära dig mycket för att bli en framgångsrik företagare.

Elbilen

Elbilen håller på att inta hela bilmarknaden. Så gott som alla bilmärken har elbilsmodeller idag.

Bilismen och klimatet

På grund av klimatförändringarna och har bilindustrin behövt ställa om till mer klimatvänliga bilar, som hybrider, etanol- och elbilar. Elbilar är också den störst växande marknaden inom bilbranschen. Det är mycket få som köper en ny bil som går på fossilt bränsle. Även lagstiftningen påverkar marknaden väldigt mycket. Köper du en elbil så får du elbilbonus och betalar mindre i skatt. En elbil har ju också ett mycket bättre andrahandsvärde än en vanlig bil.

Köra elbil

Det finns många fördelar med att köra elbil. Först och främst är det bättre ur klimatsynvinkel om du kör mycket, dock är tillverkningsprocessen av elbilar värre för klimatet än tillverkningen av en vanlig fossildriven bil. Elbilen är mycket billig att köra och så är den tyst och mycket smidig. Ett problem är att du inte kan ladda den överallt. Infrastrukturen för elbilar är inte lika utbyggd som för bensinbilar. Det är dock något som både Vägverket, riksdagen och bilföretagen arbetar med. Om du har elbil är det faktiskt lättare att semestra i Norge än i Sverige, då Norge satsat stort på laddningsstationer.

Styr elen i sommarstugan i mobilen

Idag finns det så mycket smart teknik som verkligen kan underlätta livet. Har du en sommarstuga kan du både styra elförbrukning och sätta på luftvärmepumpen i en app, så att din sommarstuga är varm och go när du kommer fram.

Sätt på elen hemma

Om du har en sommarstuga så vill du veta att allt är ok med den. Många av oss använder också fritidshuset året om. Om du har en stuga i skärgården utanför Stockholm, så är det ju väldigt skönt om den är varm när du kommer dit. Särskilt på hösten och vintern. Idag finns det appar som låter dig enkelt styra elen på mobilen.

Luftvärmepumpen

Förutom elen kan du också styra din luftvärmepump via en app. Luftvärmepumpar är bra både ur klimatsynvinkel och din privatekonomi. Den är lätt att installera och drar inte mycket el när den är igång. Samtidigt vill du inte att den ska arbete när du inte är i stugan. Då sätter du bara på den ett par timmar innan du ska vara framme vid ditt fritidshus. Om du har luftvärmepump är det viktigt att du ser till att den inte överhettas vintertid, genom att det blir för mycket is kring luftvärmepumpens yttre del som sitter utanpå huset.

3# Hälsohacks

Det tar tid att hålla sig i form. Vissa älskar att träna och önskar att de hade tid att träna mer, medan andra tycker att det är svårt att komma iväg till gymmet eller ge sig ut i elljusspåret.

1# Hälsohack: vardagsmotion

Ett bra sätt att hålla sig i form är genom att röra sig mycket under vardagen. Vardagsmotion helt enkelt. Att röra sig under vardagen är lika viktigt som att träna intensivt på kvällen. Du kan rentav hålla dig i form genom att bara vara väldigt aktiv: ta trappor, cykla till jobbet, gå extra ärenden och helt enkelt röra på dig. Vardagsmotion tar heller inte så mycket tid som att gå till gymmet eller gå på gruppträning. Läs tidningen iForm så får du tips på hur du kan träna enkelt i din vardag.

2# Hälsohack: Salladen först

Ett smart sätt för att behålla vikten eller gå ner i vikt är att alltid ta salladen först. Vare sig du äter lunchbuffé eller sätter dig ner vid middagsbordet, så börjar du med att lägga upp sallad på din tallrik. Behöver du gå ner i vikt låter du halva tallriken bestå av grönsaker. För att behålla din vikt räcker det med att en tredjedel av tallriken är grön. Genom att börja med salladen kommer du dels äta mer sallad, dels ta mindre av kolhydraterna, alltså pasta, potatis och ris.

3# Hälsohack: stegräknare

På din mobil har du en stegräknare. Besluta dig för att du ska gå ett visst antal steg per dag. Forskningen visar att folk som använder stegräknare ofta börjar att röra på sig mer. Det är helt enkelt roligt att uppnå en viss siffra och att gå lite längre än vad man gjorde föregående dag.

Träna till Vasaloppet utan snö

Du har anmält dig till Vasaloppet, men bor inte i Kiruna. Du vet inte hur mycket snö det kommer att bli till vintern.

Träna skidor utan snö

Det är många som åker Vasaloppet utan att ha tillgång till snö under hela vintern. När det väl kommer snö får du passa på att träna lite extra eller så åker du till fjällen på sportlovet. Konditionen tränar du genom att jogga. Du använder till viss till samma benmuskler när du joggar och åker skidor. Promenera med stavar, så tränar du armarna. Det kan också vara klokt att köpa ett par rullskidor. Seriösa skidåkare tränar med rullskidor. Börja på ena plant ställe och använda hjälm.

Åka Vasaloppet

Se till att dina skidpjäxor inte är splitternya, då är risken för att du ska få skavsår under de nio milen mycket större. Du bör också låta en kunnig person valla dina skidor. Ät mycket kolhydrater dagen innan och drick även mycket vatten, så att kroppen är redo. Ta det lugnt i början så att du verkligen orkar dig igenom hela loppet. Det är många som lyckas ta sig i mål på ren och skär vilja. Är du bara normaltränad, så kommer du troligtvis att klara loppet.

Har du några frågor? Kontakt oss gärna genom det här formuläret!

apans.se – Allt om jobb, smart teknik och hälsaapans.se – Allt om jobb, smart teknik och hälsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *