Det är jobbigt att vara arbetslös. Arbetslöshet påverkar både ekonomi och hur vi mår. Om du är arbetslös är det viktigt att du åter kommer in på arbetsmarknaden.

Arbetslös

Det är många svenskar som råkar ut för arbetslöshet under en kortare eller längre period i sitt liv. De flesta får ett nytt jobb inom ett halvår, många mycket tidigare, men vissa råkar ut för långtidsarbetslöshet. Det tär på både ekonomin och psyket. Även på det sociala livet. Det är jobbigt att inte ha ett jobb. Att jobba handla om mer än att bara tjäna pengar, det ger arbetsgemenskap, en mening i vardagen och en känsla av att höra till. Är du arbetslös finns det ändå mycket du kan göra för att komma tillbaka till arbetsmarknaden.

Ta ett kliv

Om du har varit arbetslös ett längre tag är det absolut viktigaste att du bara tar dig ur själva arbetslösheten. Inte så mycket vad du gör. Troligtvis har du gått på kurs hos Arbetsförmedlingen och även fått göra någon slags praktik. Men det är sällan sådana åtgärder leder till jobb. Du behöver ta tag i din egen situation. En första väg ut ur arbetslöshet är studier. Det spelar ingen roll var i landet du bor så kan du studera på distans. Genom att börja studera får du något att göra på dagarna, du känner att du kommer in i en rytm och har även någonting att berätta för andra.

Jobba extra

Det är många som söker jobb på Platsbanken för att få en fast anställning. Att söka jobb på internet utifrån tanken att du ska få ett roligt jobb med en trygg anställning är till viss del att göra dig själv en otjänst. Naturligtvis finns det sådana jobb, många jobb, men att söka jobb via nätet är bara ett sätt att få dem. Det kniviga är också att personer som redan har ett jobb ofta har lättare att få ett nytt jobb. Då är det smartare att du börjar söka upp företagare för att jobba extra. Du kan också jobba extra inom kommun och skola. Att jobba extra är ofta ett bra sätt att i slutändan faktiskt kunna få ett fast arbete. En arbetsgivare vill få lära känna dig, försäkra sig om att du platsar på arbetsplatsen. Genom att jobba extra får du en möjlighet att tjäna mer pengar, visa vem du är och även få fler referenser på ditt CV.

Fast anställning

Hur får man då en fast anställning? Du ska fortsätta att söka jobb, men lägga mer tid på att jobba extra. Många arbetsgivare föredrar att anställa folk som de känner eller har fått rekommendationer om. Du jobbar extra i kassan på ICA, men det finns ingen möjlighet för dig att få fast anställning där. Men butiksägaren hör att de behöver någon på hotellet i receptionen – och rekommendera dig. Du måste ut på arbetsmarknaden för att verkligen kunna få ett arbete

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *