«

»

Sep 20

Sug min råmjölksläckande bröstvårta. Nej, jag vill inte köpa höstjacka hos er längre.

Men hallå. Varför i helvete? Med risk för att bli stämd eller något men varför i helvete visar man upp en höstjacka med hjälp av ett kvinnobröst täckt med texten ”BAM”??? Och varför har kvinnan på bilden uppknäppta byxor?

Medan många stör sig på att de stora klädkedjorna ”könar” barn genom att ha extremt könsindelade klädavdelningar, är jag en sådan som ser rött när kvinnor stup i kvarten förväntas sälja kläder genom en porrig/sexig look. När jag ser på denna bilden är inte höstjackan och byxorna det första jag fäster blicken på, utan det övertäckta bröstet och den sugfiskkåta looken.

I ärlighetens namn har jag aldrig sett en kvinna på gatan traska runt såhär på stan och jag skulle undra om allt stod rätt till om jag såg en.I ett svagt ögonblick hade jag tänkt ta mig till klädbutiken New Yorker för att spana in en tuff Roller Derby jacka som jag fått tips om, men nu fick jag bara avsmak för hela företaget. Jag är så trött på detta ständiga sexualiserande av kvinnokroppen. Låt oss vara i fred!

UPDATE: Jag fick en länk postad till mig på bloggens FB-sida. Nu har jag anmält bilden till reklamombudsmannen samt gjort ytterligare en version av konceptet Sälj grej med tjej. Skulle tycka det var awesome om Genusfotografen gjorde en analys på bilden. 

bam

Instagram
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
RSS
Follow by Email
Google+
http://apans.se/sug-min-ramjolkslackande-brostvarta-nej-jag-vill-inte-kopa-hostjacka-hos-er-langre/
PINTEREST
PINTEREST

22 kommentarer

5 pingar

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. britta bloggar

  Men alltså. Helt sjukt ju.

 2. marbodarling

  Man blir ju bara så jävla less på mänskligheten. Men glad över ditt motdrag, Apan 🙂

 3. Barbafjant

  Jag gillar verkligen ditt motdrag – Sälj grej med tjej!

  Har du sett Alex Schulman som härmar Marie Serneholts (heter hon va?) instagrambilder? Inte riktigt samma sak, men ändå lite. När någon som inte ser ut som normen gör sexiga poser blir det liksom bara humor av det. Nu ska ju inte du ha samhällskunskap längre, annars är det bra grejer att fundera över när man har mediekunskap. Passar även in på svenskan. (Jepp, jag är lärarutbildningsskadad!)

 4. Miss Bildad - Hellre missbildad än obildad

  Jag upphör aldrig att förvånas över reklam-makarnas tilltag. Eller också gör jag det. Man vänjer sig tillslut – och det i sig är ganska oroväckande.

 5. Emma - Feministnörden bråkar vidare

  Reklamen är skit rent ut sagt! Men det verkar ju spegla kedjans stil, som spelar på sex där kvinnan framförallt sexualiseras… I staden jag bodde tidigare gick ofta förbi deras butik där dessa reklambilder upptog hela skyltfönstren så det var lite svårt att undvika att se dem.
  Men sen, alltså åh Apan du är så jäkla skön! =D Vilket motdrag!

 6. Maggie - en rå bohem

  ÅH så onödigt att sälja en jacka på det här viset! Bra motdrag av dig!

 7. Emelie

  Så jäkla bra – och kul – inlägg!!!! Älskar att du bjuder på dig själv!

 8. Sofie

  Men alltså – ”BAM”?

  Resten är också crap men ”bam” hur gick tankarna där?

 9. alexandra

  men guuuuud vad less jag blir! Varför gör dom så? Hur tänker dom?

 10. TantMango

  Underbart att du reagerar och gör något! För dethär är så sjukt! Tack för det! Du är så bra! Kram

 11. Maj

  det jag tycker är ännu mer konstigt, jackan är väl till för att tjejer skulle vilja ha den? så, de är ju inte tillför att locka manliga köpare? eller? är de tänkt att tjejerna ska få ett sug att köpa jackan för att få se sexig ut? ja förstår inte deras tanke bakom bilden.

  och ja blir också less på deras sexualisering.

 12. Flyttlådan

  Bra skrivet Apan! Håller med om att det är en högst irrelevant pose och ytstyrsel för att sälja klädesplagg. Men det värsta är att man är så pass van att man nog inte skulle reagera på det – jo, jag skulle reagera på ”bam!” som ser helt malplacerat ut (vad försöker de göra? få det att likna en actionserietidning från 70-talet?) skärpning New Yorker! Själv har jag aldrig köpt något där och kommer nog aldrig göra det heller – hittar aldrig något som faller mig i smaken faktiskt. Hoppas att det går bra om jag länkar till din blogg på min? Jag vill sprida ditt budskap! Vill du inte att jag gör det – hör av dej.
  Kram Sofie

 13. Leslie

  Du ska vara lärare och flashar brösten så där? Proffsigt! Undrar vad dina elever säger om denna bild (eller gör med denna bild)? Och deras föräldrar?

  Du hade kunnat få fram din mening utan att visa upp halva din kropp.

 14. Pipp

  Hej hopppp

  Jag vet inte riktigt om jag håller med. Visst, det är synd om vi ska fokusera på sex i reklamen hela tiden. Men just den här bilden ger mig en så mycket bättre känsla än så många lite mer påklädda bilder. Det är ju inte just nakenheten utan hur vi framställs som är fel. Den är ju inte sex eller sexigheten som är fel utan att vi ofta framställs som att vara till för att behaga mannen. Eller? För just den här bilden tycker jag ser ut att visa en tjej med ett ganska bra självförtroende jämfört med många andra bilder där tjejer tittar lite skrämt/blygt eller bara helt desintresserade ut i tomma intet. De flesta modellbilder är så hemska eftersom modellen inte ser ut att ha kul för fem öre. De tittar ut i tomma luften och ska mest fokusera på att ha en sexig, halvöppen mun eller nåt. Det jag önskar mest av allt är att se tjejer med lite karaktär. Där man ser deras personlighet. Äkta skratt. Det hade fått mig att vilja ha deras kläder. Om man ser hur glada, positiva och självsäkra, busiga, världsvana etc människor modellerna är. Just nu är de verkligen duktiga på att se ut som skyltdockor.

 15. P

  och ursäkta, men det är väl klart hon får göra såhär fast att hon vill bli lärare!? hon visar mindre än en man i bar överkropp gör och jag tror inte att någon hade reagerat på det särskilt mycket. dessutom tycker jag att det är asbra att hon kan vara en bra förebild och visa eleverna att men inte måste se perfekt ut och vara rädd för hur man ser ut och att det skulle vara skamligt att visa sig. att få en avslappnad inställning till hur man ser ut är ju skitviktigt, sälskilt i tonåren när det är som jobbigast. jag hoppas och tror att du påverkar många av dina framtida elever med dina värderingar!

 16. P

  jag tycker faktiskt att den här bilden är lite befriande, typ ”jag visar och går naken så mycket jag vill!”. är det inte ni själva som läser in sexigheten lite i det hela? jag gillar att gå naken men vill inte behöva ses som porrig för det. det där ”bam” kan ju faktiskt också ses som ”not your business!”.

 17. Annika

  Jag håller med dig, men blir det inte dubbelt budskap då du poserar iförd en jacka utan något under på bilden uppe till vänster? Du visar inga bröst men hur många går runt på stan iförd endast jacka? 🙂

 18. Missparkas

  Älskar ditt motdrag, underbart!

 19. Aja Baja Erika

  underbar bild!

 20. T

  Jag skulle inte ha någe emot att min lärare gjorde så. Skulle bara tänka Oj vilken härlig förebild för oss tjejer!

 21. Emma Kaagaard Kristensen

  Din bild är i alla fall AWESOME! 🙂

 22. MaritJ

  Så bra bild och tack för din sköna reaktion. Du inspirerar mig.

 1. Man blir ju inte direkt förvånad | Flyttlådan

  […] Dök in på Apans blogg och blev inspirerad av hennes upptäckt. […]

 2. Jag råkar nämligen vara JÄVLIGT unik LESLIE! » Apa med verbal diarré

  […] NI SOM UNDRAR OM DEN FASANSFULLA BILDEN DÄR JAG FLASHAR BRÖSTEN OCH HALVA MIN KROPP KLICKAR PÅ DE… […]

 3. Oktober månad är bröstens månad » Mammaformer

  […] min andra blogg Apan satt i granen postade jag nyligen en politisk tutte som folk har mer eller mindre åsikter kring.  Klicka gärna […]

 4. Glada kroppar hjälper mot nakenchocker | Genusfotografen

  […] Och det snygga motdraget blir inte sämre av att Anna Davidsson – förutom bloggen Apan satt i granen – driver Mammaformer.se, en sajt där kvinnor kan skicka in bilder och texter om hur deras […]

 5. Genusfotografen // Glada kroppar hjälper mot nakenchocker » Apa med verbal diarré

  […] gjort en skarpssynt analys av bilder som visar nakenhet och till min stora glädje finns min ”BAM-bild” med som ett exempel. Jag har svårt att komma över hur cool och rolig den här bilden är (älskar […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial