Recension: En apa i Rågsved

Min debutroman ”En apa i Rågsved” släpptes den 16 maj 2018. Jag hade då ingen aning om vad BTJ, Bibliotekstjänst var. Nu tre veckor senare är jag väl införstådd och hedrad över det fina betyget. En femma av fem möjliga! Kan man förvänta sig en finare start än så som debutant? Jag tackar ödmjukt för responsen från de läsare som hör av sig. Här kommer jag samla på recensioner, fina ord och hejarop.

”Anna Suvanna Davidsson är känd i sociala medier som ”Apan satt i granen”, och har över 30.000 följare på sina plattformar. En apa i Rågsved är hennes debutroman, och många av de teman som dyker upp i hennes andra flöden känns igen här: feminism, kroppsideal, relationer och utmanande av samhällsnormer.

Romanen följer huvudpersonen Tess genom ett år av förändring där hon i början fortfarande är tillsammans med Rikard, pappan till hennes tre barn som gång på gång manipulerar och trycker ner. När hon lämnar relationen öppnar sig nya världar, både yttre och inre, och Tess får lära sig navigera livet som ensamstående mamma från botten och upp. Språket är vardagligt och rättframt, ingenting döljs eller romantiseras i texten, inte heller i de lyriska inslagen. Romanen tar upp både vardagsproblem och ångest med djup och engagerande förståelse, och ifrågasätter normer och kvinnoideal utan att predika. Helhetsbetyg: 5. – Frida Jönsson” (Bibliotekstjänst)